ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

Ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, εκτός από τους προστάτες Αγίους του, τιμά όλως ιδιαιτέρως την Παναγία την Πορταΐτισσα, αντίγραφο της οποίας κατέχει από το 1988 από την Ιερά Μονή Ιβήρων αγίου Όρους, τους αγίους ιερομάρτυρες Κυπριανό και Ιουστίνα, καθώς και τον άγιο Γρηγόριο Καλλίδη, Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης, στους οποίους είναι αφιερωμένα τα δύο παρεκκλήσια. Επιπλέον, τιμά τους αγίους Επταρίθμους, που ήταν μαθητές των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, και την ημέρα ανάμνησης των Εγκαινίων του ναού.

Οι ημερομηνίες των ως άνω εορτών και πανηγύρεων είναι οι εξής:

11 ΜΑЇΟΥ: Ο από κοινού εορτασμός των αγίων αυταδέλφων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ο οποίος αποτελεί την κύρια και επίσημη πανήγυρη του ναού.

12 ΜΑЇΟΥ: Ανάμνηση των Εγκαινίων του ιερού ναού. Μνημόσυνο των κτητόρων, ευεργετών και δωρητών του ναού.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 11η ΜΑЇΟΥ (μετάθεση από την 27η Ιουλίου): Σύναξη των αγίων Επταρίθμων, μαθητών των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Ανάμνηση της έλευσης στον ναό της ιερής εικόνας της Παναγίας της Πορταΐτισσας από την Ιερά Μονή Ιβήρων αγίου Όρους.

02 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Μνήμη των αγίων Κυπριανού και Ιουστίνας. Πανηγυρίζει το επ’ ονόματι των Αγίων παρεκκλήσιο του ναού.

20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Ανακομιδή λειψάνων του αγίου Γρηγορίου Καλλίδη, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης. Πανηγυρίζει το επ’ ονόματι του Αγίου παρεκκλήσιο του ναού.

14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Ημέρα κοίμησης του αγίου Κυρίλλου.

06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Ημέρα κοίμησης του αγίου Μεθοδίου.