ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ

Ο Γάμος για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας είναι το ιερό μυστήριο με το οποίο αγιάζεται μέσα από τις ευχές των ιερέων η συζυγία ανδρός και γυναικός και ευλογείται η ένωσή τους με σκοπό τη σωφροσύνη, την αλληλοσυμπλήρωση, τη δημιουργία οικογένειας, την τεκνογονία και ευτεκνία και κάθε ευδαιμονία στην κοινή ζωή του ζεύγους.

Ο Απόστολος Παύλος συγκρίνει στην προς Εφεσίους επιστολή του το γάμο με την πιστή σχέση  αγάπης και φροντίδας που υπάρχει ανάμεσα στο Χριστό και την Εκκλησία και προτρέπει τους πιστούς με τον ίδιο τρόπο να δουν το γάμο τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για το γάμο είναι η αμοιβαία αγάπη, η άδολη και ειλικρινής, όπως επίσης και η θέληση ώστε να μπορούν να ομονοούν και να συμπράττουν στην κοινή πορεία της ζωής με όλες τις ευχάριστες ή δυσάρεστες στιγμές της.

Η μεγάλη σημασία του γάμου ως έκφραση κοινού βίου είναι φανερή παγκοσμίως. Έθνη και θρησκείες με τη γενικά γιορτινή τέλεσή του δείχνουν τη μεγάλη σημασία που δίνουν οι κοινωνίες στο γάμο. Ο Χριστιανισμός θεωρεί το γάμο θεσμό που ορίζεται από το Θεό. Ο ίδιος ο Θεός είναι ο ιερουργός του μυστικού και αχράντου γάμου αλλά και του σωματικού ο νομοθέτης. Με άλλα λόγια ο ίδιος ο Θεός ευλογεί και ενώνει ψυχές και σώματα, και οι άνθρωποι καλούνται με τη θέλησή τους να διατηρήσουν αυτή την ένωση με σεβασμό, σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Ο γάμος και τα αγαθά επακόλουθά του στη ζωή του ανθρώπου απαιτούν σοβαρή αντιμετώπιση. Μόνο όμως με τη χάρη του Θεού στη ζωή των ανθρώπων μπορούν να υπάρξουν τα στοιχεία εκείνα που σαν βάσεις δυνατές θα στερεώσουν ολόκληρο το οικοδόμημα του γάμου.