ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ

Μυστήρια είναι οι θεοσύστατες τελετές, με τις οποίες μεταδίδεται στους πιστούς η αόρατη χάρη του Θεού. Λέγονται θεοσύστατες οι τελετές αυτές, επειδή ιδρύθηκαν από τον Κύριο μας Ιησού Χριστό άμεσα ή έμμεσα. Άμεσα ιδρύθηκαν απ’ Αυτόν το Βάπτισμα και η Θεία Ευχαριστία, και έμμεσα τα υπόλοιπα μυστήρια. Συνήθως λέμε ότι τα ιερά μυστήρια είναι επτά. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Οι σχολαστικοί θεολόγοι της Δύσεως ταξινόμησαν τα μυστήρια της Εκκλησίας σε επτά, θέλοντας με τον αριθμό επτά που συμβολίζει την πληρότητα, να δείξουν πως οι αγιαστικές αυτές τελετές καλύπτουν πλήρως όλη τη ζωή του πιστού και του παρέχουν τη σωτηρία. Τα μυστήρια είναι άπειρα, αφού άπειρες είναι οι πράξεις της Εκκλησίας  που μεταφέρουν τη χάρη του Θεού στη ζωή μας. Ή μπορούμε να πούμε πως ένα είναι το μυστήριο της Εκκλησίας, το μυστήριο της σωτηρίας μας. Τα πάντα στην Εκκλησία μας είναι μυστήριο γιατί τα πάντα είναι γεμάτα από τη χάρη και την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος.

Σε κάθε μυστήριο υπάρχουν δύο στοιχεία το ορατό και το αόρατο. Το ορατό είναι ο τελετουργός Ιερέας, τα άμφια, οι ευχές και γενικότερα οι πράξεις της ακολουθίας του μυστηρίου. Το αόρατο είναι η Θεία Χάρη, που εξαγιάζει μυστικά τους ανθρώπους με απαραίτητη προϋπόθεση την πίστη.

Η σύσταση των μυστηρίων από τον Ιησού Χριστό αποδεικνύει ότι είναι απαραίτητα για τη σωτηρία μας. Η μετοχή των πιστών στα μυστήρια της Εκκλησίας είναι ο ασφαλής δρόμος για τη σωτηρία μας. Επομένως μετέχουμε σ’ αυτά με πίστη και ευλάβεια και δεν αδιαφορούμε, ούτε περιφρονούμε κανένα απ’ αυτά.